Вони живі в наших спогадах

26 лютого працівники обласної бібліотеки для дітей спільно з учнями 5 школи відвідали перший в Україні Музей Небесної Сотні в Івано - Франківську.
Ідея створити музей про героїв Майдану виникла у художника Романа Бончука з роботи над іконою Небесної Сотні, яку митець написав невдовзі після трагічних лютневих подій та діорами Майдану (живописна частина на полотні завдовжки 27 метрів і майже три з половиною у висоту).
"Музей Небесної Сотні – це продукт, який трохи відходить від стандартних уявлень про музеї. Він є динамічним в тому плані, що він постійно буде оновлюватися та змінюватися», – розповів учням на екскурсії по Музею його автор, художник Роман Бончук.
Роман Бончук — український художник та дизайнер, автор проекту першого в Україні Музею «Небесної Сотні», у Івано-Франківську. Є автором найбільшої в Україні картини — «Хроніка України».
Центральний об’єкт Музею – 30-ти метрове панно із зображенням драматичних подій у столиці. Над ним – портрети загиблих героїв Небесної Сотні. Їх в народі вже нарекли святими.
Експозиція, присвячена Небесній Сотні, розміщена на півтисячі квадратних метрах. Ця площа умовно розділена на декілька частин: Самооборону, мистецький Майдан, медичну Сотню, молитовний Майдан. 
До облаштування Музею долучилися учасники Майдану та родичі загиблих під час Революції Гідності. А також місцеві митці і небайдужі мешканці міста.
«Експонати музею кожного дня приносили люди, які спостерігали процес створення Музею. Тут зібрані трофеї бойові і саморобна зброя, щити, каски. Все, що тут є – це речі з Майдану, які пройшли бойове хрещення», – зазначив митець.
"Наш музей відвідали тисячі людей. До нас приїжджають з усієї України та з-за кордону. Приходять учні, студенти, люди поважного віку. Наш музей має особливий дух. Заходячи в нього, люди переживають ті страшні події. У нас є величезна книга відгуків. Там більше 800-та списаних сторінок. І це не просто записи, це реальні історії. Часто приїжджають родичі загиблих. Іноді приносять з собою різні речі з Майдану, ми доповнюємо ними нашу експозицію. Я відчуваю, що цей музей виконає колосальну функцію. Я дивлюсь на реакцію людей, на ентузіазм – такі речі мають відбуватись в кожному місті. Повинні створюватись музеї пам’яті" - розповідає Роман Бончук.
Відвідати музей можна за адресою вул. Коновальця, 46.

$IMAGE27$

Інші події

Свято материнської пісні «Я пам’ятаю мамині пісні… Вони як спалах в серці ожива»
Свято материнської пісні «Я пам’ятаю мамині пісні… Вони як спалах в серці ожива»

Мамо! Немає милішого слова,Ти ж бо життя і творіння основа,Пензель, перо надихають тобою.Вічна ти в пісні – з болем, любов’ю. В...

Детальніше
Особлива книга для особливих дітей
Особлива книга для особливих дітей

«Особлива книга для особливих дітей» - проект, що було презентовано в Івано-Франківській обласній бібліотеці для дітей 20 листопада .Культурний продукт...

Детальніше
Свято української пісні «Пісня – душа народу»
Свято української пісні «Пісня – душа народу»

Україна – дуже співуча земля. Найціннішим духовним скарбом, гордістю і красою українського народу з давніх-давен є пісня.Кличе всіх щодниниДо краси...

Детальніше
Кращі читачі бібліотеки
Кращі читачі бібліотеки

#Карантинчитаннюнезавада Карантинні обмеження не зупинили любов до читання Кращі маленькі читачі посіли місце в чарівному "книжковому замку", який їх радо...

Детальніше