ІІ Всеукраїнський екологічний конкурс дитячого малюнка «Майбутнє планети у наших руках»

ПОЛОЖЕННЯ
про ІІ Всеукраїнський екологічний конкурс дитячого малюнка
«Майбутнє планети у наших руках»

         Тема року: «Вплив війни на природу України: наслідки та шляхи відновлення»

         І. Загальні положення

              1.1 Мета Конкурсу — привернення уваги до проблеми знищення природи України в результаті війни; виховання у дітей бережливого ставлення до природи та навколишнього середовища; розкриття у їхній творчості прагнення до відновлення і збереження природних ресурсів у світі та в Україні зокрема.

              1.2 Основними завданнями Конкурсу є формування екологічної компетентності дітей; стимулювання їхньої пізнавальної активності та творчих здібностей; промоція заходів у сфері охорони навколишнього середовища, що постраждало від наслідків війни; популяризація екологічного способу життя і мислення; утвердження екоцінностей і поваги до своєї Батьківщини, бажання читати та ілюструвати книжки екологічної тематики; сприяння екологічному розвитку дружньої до довкілля особистості, її ідентифікації з природою.

              1.3. Організаторами конкурсу є Національна бібліотека України для дітей (далі — НБУ для дітей), Національна спілка художників України, Державна екологічна інспекція України, Благодійна організація «Фонд Миколи Томенка «Рідна країна», Народний депутат України IX скликання Олена Криворучкіна.

              1.4. Організаційно-методичне забезпечення і супровід Конкурсу здійснює НБУ для дітей.

              1.5. Інформація про проведення Конкурсу оприлюднюється на офіційних вебсайтах НБУ для дітей, Державної екологічної інспекції України, Національної спілки художників України, обласних бібліотек — учасників Конкурсу, партнерів, а також у засобах масової інформації.

              1.6 Під час проведення Конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних» № 2297-VІ від 1 червня 2010 року.

         ІІ. Умови Конкурсу

              2.1. У Конкурсі беруть участь діти до 18 років у 3-х вікових категоріях:
              —дошкільники та учні 1-4 класів;
              —учні 5-8 класів;
              — учні 9-11 класів.

              2.2. На Конкурс приймаються індивідуальні та колективні роботи у кожній віковій категорії.

              2.3. Конкурсні роботи готуються за тематичними напрямами:
              • Вплив війни на природу України;
              • Наше майбутнє — чисте й доглянуте довкілля;
              • Скажемо «Ні» забрудненню Землі.

              2.4. Конкурс проводиться з 1 лютого до 22 квітня 2023 року у три тури:
              перший — з 1 лютого по 5 березня — на місцевому рівні у територіальних громадах;
              другий — з 6 по 20 березня — на обласному рівні;
              третій (підсумковий) — 3 21 березня по 22 квітня на загальнодержавному рівні у НБУ для дітей.

              2.5. Учасники Конкурсу кожної вікової категорії готують малюнок формату А-3 з назвою за обраним тематичним напрямом, виконані будь-якими художніми засобами і техніками, який за змістом і жанром відповідає темі та містить авторське бачення покращення екологічної ситуації в Україні.

ІІІ. Перебіг Конкурсу

              3.1. Малюнки, виготовлені учасниками Конкурсу на місцевому рівні, направляються до бібліотеки ТГ за місцем проживання учасника, яка відправляє зібрані роботи до обласних бібліотек для дітей.

              3.2 Обласні бібліотеки для дітей збирають малюнки учасників з усієї області, визначають переможців обласного туру в усіх вікових категоріях серед індивідуальних і колективних робіт та не пізніше 20 березня відправляють їх до НБУ для дітей з метою підбиття підсумків Конкурсу.

              3.3. Роботи надсилаються з коротким повідомленням: ПІБ автора у називному відмінку, його повна дата народження, домашня адреса (поштова), контактний телефон для зв’язку (у т.ч. батьків чи керівників); для колективних робіт: назва гуртка, ПІБ його керівника, мобільний телефон для зв’язку.

              3.4. Роботи учасників, які мешкають на тимчасово окупованих територіях та у зонах ведення активних бойових дій, можуть направлятися в електронному вигляді.

ІV.  Організаційний комітет і журі Конкурсуу

              4.1. Для підготовки та проведення Конкурсу створюється Головний організаційний комітет, до складу якого входять представники організаторів Конкурсу.

              4.2.  Для проведення другого туру Конкурсу в обласних бібліотеках для дітей України створюються організаційні комітети та журі, до складу яких входять художники — члени обласних осередків Національної спілки художників України, що визначають переможців серед робіт учасників, надісланих бібліотеками територіальних громад.

              4.3. Для визначення переможців у третьому турі затверджується склад Головного журі, до якого входять представники організаторів та художники — члени Національної спілки художників України, ілюстратори дитячих книжок.

              4.4. За підсумками роботи журі складають протоколи із зазначенням загальної кількості учасників та переможців.

V. Визначення та відзначення переможців Конкурсу

              5.1.  Обласні журі Конкурсу підсумовують та визначають 3-х переможців у кожній віковій категорії серед індивідуальних і групових учасників.

              5.2.  Конкурсні роботи переможців обласних турів надсилаються разом із протоколами до Івано – Франківської обласної бібліотеки для дітей (76018 м. Івано – Франківськ, пл. Міцкевича, 2)

              5.3 Для переможців Конкурсу в кожній віковій категорії серед індивідуальних та колективних робіт встановлюються І, ІІ, ІІІ місця.

              5.4 Головне журі оцінює роботи, що надійшли від обласних журі, та визначає переможців, які будуть оголошені 22 квітня у Всесвітній день Землі. Їх буде відзначено дипломами та пам’ятними призами від організаторів Конкурсу.

              5.5. Усі учасники, конкурсні роботи яких пройшли в підсумковий тур, отримають електронний сертифікат фіналіста Конкурсу.

              5.6. Малюнки переможців презентуватимуться на виставці у Національній бібліотеці України для дітей.

              5.7. За результатами Конкурсу буде підготовлено Альманах творчих робіт, до якого увійдуть 100 кращих малюнків.

VI. Зберігання та публікація робіт, надісланих на Конкурс

              6.1.  Малюнки, надіслані на Конкурс, авторам не повертаються, а зберігаються в НБУ для дітей та можуть бути використані у її подальшій роботі.

              6.2.  Результати Конкурсу оприлюднюються на офіційному сайті НБУ для дітей, сайтах організаторів та партнерів Конкурсу, у фахових друкованих виданнях.

Інші події

Всеукраїнський конкурс "Найкращий читач України - 2016"
Всеукраїнський конкурс "Найкращий читач України - 2016"

III обласний етап Всеукраїнського конкурсу дитячого читання “Книгоманія — 2016” (“Найкращий читач України — 2016”)    Щороку навесні в усіх адміністративно-територіальних...

Детальніше
Міжнародний проєкт "Ми - українці. Я і ти"
Міжнародний проєкт "Ми - українці. Я і ти"

Вперше про родзинки міста Івано - Франківськ розповіли учням невеликого селища Свйонтки у Польщі завідуюча відділом археології Івано-Франківського краєзнавчого музею...

Детальніше
Літературна кавалєрка
Літературна кавалєрка

Детальніше
Міднародний проект "Ми українці. Я і ти"
Міднародний проект "Ми українці. Я і ти"

У чудову, сніжну, останню суботу січня, проєкт розпочав свою роботу у новому році! Спільнота проєкту вітає нових учасників - Międzyszkolny...

Детальніше