Літературно – художній вечір “Людина з палким серцем і могутнім поривом до правди”

  Один із днів Всеукраїнського Тижня дитячого читання був присвячений 135 – річчю від дня народження Архипа Юхимовича Тесленка (1882-1911). Проведено  літературно – художній вечір “Людина з палким серцем і могутнім поривом до правди” та бесіду біля книжкової виставки – присвячення “ Архип Тесленко – знавець життя і психології селян”.

    Архип Тесленко – український письменник, драматург, етнограф і публіцист. За своє зовсім коротке життя (29 років) написав не так і багато. Твори Тесленка, присвячені сільській бідності, сповнені глибокого почуття. Взявши участь у революційних подіях 1905 року, письменник зазнав тюрем і карцерів, які підірвали його здоров’я, та не змогли зламати дух.

   Вийшовши з найбідніших народних верств, Архип Тесленко ціною величезних зусиль оволодів майстерністю художнього слова і став співцем знедолених, борцем  за справедливість.

         Архип Тесленко – співець знедоленого селянства, людина з палким серцем і нестримним поривом до правди й світла, з ніжною й чутливою до людського горя душею, він писав про народ і для народу. Художньому слову письменника судилося нести і в завтрашній день зерно правди про тяжке минуле працьовитого люду.

        Спадщина А.Ю.Тесленка дуже невелика: всі його твори вміщаються в одній книжці. Проте і з цих небагатьох сторінок перед нами постає ціла історична доба.

   Століття з дня народження А.Тесленка, яке відзначалося в 1982 р. за рішенням ЮНЕСКО, - яскраве свідчення нев’янучої сили його реалістичного художнього слова. Значення творчості Архипа Тесленка полягає в тому, що він надзвичайно проникливо відобразив трагізм сільського життя, трагедію класового розшарування, поривання передових селян до чогось кращого, а ще краще – мрії про землю, волю, демократію і освіту.

 

 

Інші події

Все починається з любові...
Все починається з любові...

Все починається з любові...До дня святого ВалентинаПриготую подарунокСвоїми ручками малимиНамалюю візерунок.На словах всім побажаю Щастя, радості й добра!Добрих друзів я згадаю, Щоб...

Детальніше
Чарівний ключик до дитячих сердець
Чарівний ключик до дитячих сердець

З нагоди ювілею 70-річчя від дня народження Лесі Пилип'юк-Диркавець - письменниці,головного редактора дитячого журналу "Дзвіночок" у відділі обслуговування 1-4класів підготували...

Детальніше
проект «ФАЛЬКОЛО – родинне читання».
проект «ФАЛЬКОЛО – родинне читання».

Дорогі наші друзі, шанувальники книжок!І ви, і ми, і вони – всі чудово знають, що одним із найулюбленіших сучасних поетів,...

Детальніше
Жива бібліотека “ Душа поліцейського – розгорнута книга”
Жива бібліотека “ Душа поліцейського – розгорнута книга”

24 жовтня в обласній бібліотеці для дітей в рамка проекту  “Залучення громадськості до реформ”, частиною якого є программа ПОЛіС (Поліція...

Детальніше